Rebelle Art & Feminism 1969-2009

Book presentation: by Curator Mirjam Westen

Mirjam Westen,  conservator hedendaagse kunst van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, organiseerde in 2009 de tentoonstelling REBELLE. Kunst en feminisme 1969-2009 met werk van 88 internationale kunstenaressen.  Naar aanleiding van deze tentoonstelling is de tweetallige publicatie REBELLE. Art & feminism 1969-2009 verschenen.

De publicatie rebelle biedt naast een inleiding van mijn hand en de entries, ruimte voor een terugblik op de Nederlandse geschiedenis van kunst en feminisme, in het bijzonder de rol van de SVBK.189106_10151214078531764_1386402307_n

Riet van der Linden, tot 1996 onder andere eindredacteur van het vrouwenkunst tijdschrift Ruimte,  bewerkte delen van haar dagboekaantekeningen tot een voorpublicatie waarin zij op zeer persoonlijke wijze het achterste van haar tong laat zien en verhaalt over de periode waarin zij actief was binnen de SVBK. Ingelies Vermeulen gaat in haar bijdrage uitvoerig in op de uitgangspunten van en de reacties op de baanbrekende tentoonstellingen feministische kunst internationaal’ uit 1978 en 1979. Ineke van Hamersveld belicht het belang van en de ontwikkeling van vrouwenkunst netwerken. Tineke Reijnders bespreekt in haar essay de rol van kunstenaressen binnen kunstenaarsinitiatieven. Haar bijdrage haalt onder andere het grensoverschrijdende, voor mij onbekende moedermelkproject van kunstenares Ine Poppe uit de krochten van de geschiedenis. De oproep voor een alternatieve feministische kunsteconomie vanuit het virtuele trans / gender / queer platform van Nina Höchtl en Suzanne van Rossenberg kreeg tot nu toe weinig respons. Hopelijk lokt rebelle deze opnieuw uit. De Sengalese kunstcritica N’Goné Fall vroeg ik om een statement over de rol die feminisme speelt in het werk van Afrikaanse kunstenaressen. Uitsluitend het Nederlandse deel van rebelle bevat gedichten van de dichteressen Elly de Waard en Jannah Loontjes die zij schreven als reactie op enkele werken in de tentoonstelling.

Screen Shot 2016-12-22 at 02.19.45.pngHet boek, rebelle. Art and feminism / kunst en feminisme 1969-2009 is gepubliceerd in het Engels en Nederlands en is te koop in de museumwinkel voor € 29,95 en zou ook te koop zijn tijdens de boekpresentatie op 21 mei. 352 pagina’s. Full-colour.

Auteurs: N’Goné Fall, Ineke van Hamersveld, Riet van der Linden, Jannah Loontjens, Tineke Reijnders, Suzanne van Rossenberg, Ingelies Vermeulen, Elly de Waard, Mirjam Westen. Samensteller: Mirjam Westen. Vormgever: Alfred Boland

ISBN 978-90-72861-45. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s